Πιπεριές Φλωρίνης Ξυδάτες σε βάζο

By Το Φαγητό της Μαμάς - Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2017

Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι η μακεδονική ποικιλία της κόκκινης πιπεριάς με την γλυκιά γεύση, οι οποίες καλλιεργούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας από όπου προέρχεται και το όνομα τους.
 Η Φλώρινα είναι ο ιδανικός τόπος για την καλλιέργειά της, καθώς το φυτό της πιπεριάς αντέχει στην ξηρασία και στο ψύχος, όπως ακριβώς είναι οι κλιματικές συνθήκες στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Πηγές αναφέρουν ότι οι πιπεριές κατάγονται από την Ν. Αμερική και έφτασαν στην Ευρώπη την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων δια χειρός Χριστόφορου Κολόμβου. Μετά την εξάπλωσή τους στην Ευρώπη, τις συναντάμε σε όλες σχεδόν τις κουζίνες, καθώς αποτελούν εύχρηστο, αλλά και ιδιαίτερα νόστιμο συστατικό στην γαστρονομία.


Είναι ένα από τα λίγα φυτά που έχει τη δυνατότητα να παράγει τόσους διαφορετικούς καρπούς, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, κάτι που εξαρτάται κυρίως από την διαδικασία ωρίμανσής τους.
Για να επιστρέψουμε όμως στην Ελλάδα, οι πιπεριές στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας με την πλούσια σάρκα και γεύση δείχνουν τα ίχνη της θαυμαστής πορείας του είδους. Καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή όπου μεγαλώνει και αναπτύσσεται με την φροντίδα των αγροτών εδώ και πολλά χρόνια. Φορτωμένα ζώα μετέφεραν τις πιπεριές στα γειτονικά χωριά, στα παζάρια της Φλώρινας και του Αμύνταιου και έθρεψαν πολλές γενιές. Μοναδικές θεωρούνται οι πιπεριές από τον Αετό Φλωρίνης, από όπου ξεκίνησε η καλλιέργεια της λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Η περιοχή είχε το προνόμιο να διαθέτει μια μεγάλη πηγή Ξινού νερού που διοχετεύονταν ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωράφια με ειδικά αυλάκια, αφού η καλλιέργεια του κόκκινου φυτού απαιτεί άφθονο νερό. Κάθε χρόνο έχει την τιμητική της, καθώς διοργανώνεται από το χωριό του Αετού η "Γιορτή πιπεριάς". Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακό γλέντι,διάρκειας 2 ημέρων,ενώ οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν φαγητά με βάση την πιπεριά και τα προσφέρουν στους επισκέπτες.
Πηγή: http://fysiognwsia.blogspot.gr
Πάμε να δούμε λοιπόν, με ποιό τρόπο μπορούμε να αποθηκεύσουμε ψητές πιπεριές φλωρίνης σε βάζο, καθώς και να τους δώσουμε την τέλεια γεύση!! Για να δούμε..


 
Υλικά
πιπεριές φλωρίνης
ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
ξύδι
ελαιόλαδο για την αποθήκευσή τους
1 σκ σκόρδο
αποστειρωμένα βάζα

Για την εκτέλεση 
Πλένουμε καλά τις πιπεριές, τις κόβουμε στην μέση και αφαιρούμε τα σπόρια και τα κοτσανάκια τους. Στην συνέχεια τις κόβουμε σε λωρίδες (να είναι λίγο παχιές) και τις απλώνουμε σε ένα ταψί με την εξωτερική τους μεριά απο πάνω. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και με το χέρι μας τις αλείφουμε πολύ καλά. 


Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20' το πολύ. Μόλις πάρουν καλό χρώμα τις βγάζουμε. Αφού τις έχουμε αφήσει να κρυώσουν, αρχίζουμε σιγά σιγά να βγάζουμε την πέτσα τους. Αν μείνει κανένα κομματάκι δεν πειράζει, αλλα να προσπαθήσουμε να βγάλουμε την περισσότερη. 


Παίρνουμε ένα βάζο και τις βάζουμε μέσα. Το γεμίζουμε με 3/4 ξύδι και το υπόλοιπο με λάδι μέχρι επάνω. Ρίχνουμε και 1 σκελίδα σκόρδο μέσα για να μαριναριστούν και 1/3 κγ θυμάρι. Κλείνουμε το καπάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.


Καλή μας όρεξη!!!


~Tips~
* Η συγκεκριμένη δοσολογία για το ξύδι μέσα στο βάζο, τις κάνει αρκετά ξυδάτες. Αν δεν μας αρέσει τόσο η μυρωδιά του, μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ξύδι και περισσότερο λάδι. 

  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

0 Σχόλια

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!