Λαζάνια με λαχανικά στον Φούρνο

By Το Φαγητό της Μαμάς - Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2017

Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε ¨κορδόνια από ζύμη¨. Οι ρίζες των ζυμαρικών χάνονται στους αιώνες, δεδομένου ότι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γίνονταν ψητά και όχι βραστά. Τα βασικά συστατικά τους όμως, το σιτάρι και το νερό, είναι τόσο κοινά που είναι δύσκολο να τους αποδοθεί μία και μόνη καταγωγή. Το όνομα ¨μακαρόνια¨ πιθανόν να προέρχεται από το ελληνικό ¨μακαρία¨.
Πράγματι είναι γνωστό οτι οι αρχαίοι Έλληνες ετοίμαζαν αποξηραμένα παρασκευάσματα από αλεύρι που άφηναν μαζί με λάδι και κρασί στους τάφους των νεκρών (των μακάρων). Κατ’ άλλη εκδοχή μπορεί να προέρχεται από το λατινικό¨amaccare¨(=κόβω). Στο Βυζάντιο, τα ζυμαρικά σερβίρονταν ως γλυκό με μέλι και κανέλλα. Συνέχεια αυτής της γαστρονομικής συνήθειας είναι τα Χριστουγεννιάτικα ¨μελομακάρονα¨. Ο ευρύτατα διαδεδομένος θρύλος ότι τα μακαρόνια έφερε στην Ιταλία ο Μάρκο Πόλο με την επιστροφή του από την Άπω Ανατολή τον 13ο αιώνα απορρίπτεται πλέον από τους μελετητές. Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη “λάγανον” περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες. Η ζύμη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα π.χ., και μετονομάστηκε σε “laganum” στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια. 

Σήμερα, λοιπόν θα δούμε άλλη μια μαμαδίστικη και πολύ εύκολη συνταγή για λαζάνια στον φούρνο με λαχανικά. Είναι ένα γρήγορο πιάτο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι λαχανικά μας έχουν μείνει στο ψυγείο. Θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι. Για να δούμε...

 

Υλικά
1/2 πακέτο λαζάνια
2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες
2 μελιτζάνες
1 πιπεριά πράσινη κέρατο
1 πιπεριά κόκκινη κέρατο
1 μικρό κομμάτι Φέτα τριμμένη 
5 κσ γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για την εκτέλεση
Για αρχή, πλένουμε καλά και κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες.
Τις στεγνώνουμε καλά και αφού έχουμε βάλει ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, τις ρίχνουμε μέσα να τσιγαριστούν και απο τος 2 μεριές, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Στην συνέχεια, πλένουμε τις πιπεριές (πράσινη και κόκκινη), τις στεγνώνουμε και αυτές καλά και τις κόβουμε σε λωρίδες λεπτές ή σε κομμάτια. Όταν είναι έτοιμες οι μελιτζάνες, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο (χωρίς απορροφητικό χαρτί, γιατί θέλουμε το λάδι τους) και ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές. 

Μόλις πάρουν και αυτές χρώμα, τις βγάζουμε σε ένα άλλο πιάτο (χωρίς απορροφητικό χαρτί επίσης). 


Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μια στρώση με λαζάνια. Απο πάνω, βάζουμε τις μελιτζάνες και το μισό πιάτο με την τριμμένη ντομάτα. Σκεπάζουμε ξανά με λαζάνια και απο πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τις πιπεριές το γιαούρτι και την φέτα και με το χέρι μας τα απλώνουμε λίγο ομοιόμορφα. Σπάμε 2 λαζάνια και βάζουμε τα κομματάκια τους απο πάνω και ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 


Γεμίζουμε το ταψί με νερό, μέχρι να καλύψει και την τελευταία στρώση με τα λαζάνια (τα κομμάτια που βάλαμε στο τέλος). Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στον φούρνο στους 200°C. Κοιτάμε κατα διαστήματα και αφού πάρει βράση το νερό, το αφήνουμε για περίπου 20'. Ανοίγουμε τον φούρνο και με ένα πιρουνάκι, παίρνουμε ένα κομμάτι απο τα λαζάνια που έχουμε επάνω και δοκιμάζουμε αν έγινε. Άν έχει γίνει, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε την φωτιά στους 180°C και τα αφήνουμε άλλα 15-20' περίπου, μέχρι να απορροφηθεί το νεράκι μας. 
Βγάζουμε το ταψί απο τον φούρνο και το αφήνουμε για 15' να κρυώσει και να σφίξει ποιό καλά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το σερβίρουμε!


Καλή μας όρεξη!!!

  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

0 Σχόλια

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!