Μαρμελάδα Ροδάκινο

By Unknown - Τρίτη, Σεπτεμβρίου 05, 2017

 
 Η ιστορία της μαρμελάδας ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, ως τρόπος διατήρησης αρχικά των κυδωνιών και στην συνέχεια κι άλλων φρούτων.


 Οι αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν τα κυδώνια βράζοντάς τα σε χαμηλή φωτιά με μέλι. Παρατηρώντας ότι όταν το μίγμα όσο κρύωνε άρχιζε να πήζει, ανακαλύφθηκε η πηκτίνη. Ο πρόγονος μια ουσίας που έμοιαζε με τη ζελατίνη, μια διαδικασία που προχώρησαν οι Ρωμαίοι. Συντηρούσε τα φρούτα, το μέλι αλλά διαπίστωναν ότι ο τρόπος αυτός δεν ήταν αποτελεσματικός με τα κυδώνια. Έτσι έβραζαν τα κυδώνια σε κρασί πριν προσθέσουν το μέλι. Κι έτσι το αποτέλεσμα ήταν η απελευθέρωση της πηκτίνης κι έτσι τελικά την παραγωγή μιας ζελατίνας κυδωνιών. Το γλυκό αυτό αποτέλεσμα το ονόμαζαν μελίμηλον. Η παραγωγή της πρώιμης αυτής μαρμελάδας υιοθετήθηκε κι από τους Ρωμαίους, οι οποίοι την ονόμασαν melimelum.
 Την πρώτη γραπτή αναφορά στην μαρμελάδα την βρίσκουμε σε ένα Ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής κι αργότερα στο βιβλίο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου «Περί βασιλείου τάξεως», όπου αναφέρονται συνταγές αυτού του είδους «πρωτο-μαρμελάδας» με κυδώνι, λεμόνι, δαμάσκηνο και αχλάδι.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η τεχνική της παρασκευής της μαρμελάδας εξελίχθηκε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μοιάζει με τη σημερινή. Υπό τη σχεδόν σημερινή της μορφή, η μαρμελάδα, λέγεται ότι εφευρέθηκε γύρω στο 1560 χάρη σε έναν γιατρό της βασίλισσας της Σκωτίας, Μαρίας, όταν για να τη συνεφέρει από τη ναυτία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της από τη Γαλλία στη Σκωτία, ανακάτεψε πορτοκάλι με ζάχαρη. Λόγω αυτής του της κίνησης προέκυψε και μια ετυμολογική εκδοχή της μαρμελάδας. “Marie est malade”, (“η Μαρία είναι άρρωστη”). Κάτι που δεν ενστερνίζονται οι ερευνητές της γαστρονομίας οι οποίοι επιμένουν ότι επικρατέστερη προέλευση είναι από την πορτογαλική λέξη marmelo (=κυδώνι). Αναζητώντας όμως τη ρίζα της κάνουν μερικά βήματα πίσω, σταματούν στη λατινική λέξη
«melimelum» και καταλήγουν στην ελληνική λέξη «μελίμελον». (πηγή:https://talesoftaste.wordpress.com/ )
 Σήμερα λοιπόν θα δούμε μια πολύ νόστιμη συνταγή για μαρμελάδα ροδάκινο. Εκτός απο πολύ νόστιμη είναι και πάρα πολύ εύκολη, καθώς χρειαζόμαστε μόνο 2 υλικά, τα ροδάκινα και ζάχαρη. Φτιάχνοντας την μαρμελάδα στο σπίτι μας, εξασφαλίζουμε πάντα και την αγνότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε. Για να δούμε λοιπόν...

 
Υλικά
5 κιλά ροδάκινα πολύ ώριμα (όσο ποιό ώριμα είναι, τόσο ποιό νόστιμη θα είναι η μαρμελάδα μας)
1.200gr ζάχαρη (περίπου)
Αποστειρωμένα βάζα με καπάκια

Για την εκτέλεση
Πρώτα απ' όλα, πλένουμε τα ροδάκινα, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια, πετόντας τα κουκούτσια. Παίρνουμε το μούλτι και ρίχνουμε σιγά σιγά τις ποσότητες, έως ότου να τα πολτοποιήσουμε όλα. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τάπερ. 
 Πάμε τώρα να δούμε τις αναλογίες ροδάκινα-ζάχαρη. Τα 5 κιλά που πολτοποιήσαμε, θα μας βγάλουν 7 νεροπότηρα γεμάτα. Για την ζάχαρη θα βάλουμε τον ίδιο αριθμό ποτηριών, αλλα δεν θα είναι γεμάτα, θα αφήνουμε 2 δάχτυλα άδεια!
Την μέτρηση αυτή την κάνουμε την ώρα που ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα. Αντί να γυρίσουμε το τάπερ και να το ρίξουμε μέσα, θα το παίρνουμε με νεροπότηρα και θα μετράμε. Θα ρίξουμε και την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης και θα ανακατέψουμε καλά. Ανοίγουμε το μάτι και μόλις αρχίσει να βράζει, το χαμηλώνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά. Μετα απο 30' θα το ανακατέψουμε λίγο και άν έχει αρχίσει να κολλάει στον πάτο, τότε κοντέυει να γίνει. Θα το καταλάβουμε αν βγάλουμε μια μικρή ποσότητα και την αλείψουμε σε ψωμί. Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε απο την φωτιά και το αφήνουμε περίπου 30' να κάτσει. 


Το τοποθετούμε με μια κουτάλα σε αποστειρωμένα βάζα και μόλις κρυώσει, κλείνουμε τα καπάκια και τα αφήνουμε ανάποδα για 5-6 ώρες. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη! Την αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα διατηρείτε στο ψυγείο!

Καλή μας όρεξη!!!

  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

0 Σχόλια

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!