Στραπατσάδα με Παριζα και Γλιστρίδα (ή Αντράκλα)

By Το Φαγητό της Μαμάς - Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2017

Η Αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα είναι είδος του γένους Πορτουλάκη. Είναι γνωστό σαλατικό που φύεται άφθονα, χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια κυρίως σε λαχανόκηπους. Στην Ελλάδα, σε πολλά μέρη, εκτός από τις παραπάνω ονομασίες λέγεται και αντραχλίδα ή σκλιμίτσα ή χοιροβότανο ή τρευλό ή και γλυστιρίδα.

 
  Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως δροσιστικό και θεωρείται, ως βότανο, κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, καθώς επίσης και διουρητικό. Πολλές φορές καθίσταται ενοχλητικό στους λαχανόκηπους λόγω της αφθονίας του όπου η εκρίζωσή του θα πρέπει να γίνει πριν ανθίσει και "σποριάσει" που ομολογουμένως οι σπόροι του είναι πολυπληθείς και πολύ μικροί. Επίσης ένα είδος αντράκλας καλλιεργείται ιδιαίτερα ως καλλωπιστικό φυτό επειδή παράγει άνθη όλο το καλοκαίρι. Σημειώνεται επίσης ότι στην Ινδία είδος αντράκλας χρησιμοποιείται για επούλωση επίπονων πληγών.
Μια μερίδα γλιστρίδες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη – ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ως γνωστό η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνη Α, C, B και καροτενοειδή.


Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε έναν τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να εντάξουμε την γλιστρίδα στην διατροφή μας. Θα χρησιμοποιήσουμε σαλάμι Πάριζα γιατί αυτό μου έχει περισσέψει στο ψυγείο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσέις για να μην χαλάνε τα σαλάμια!

Υλικά
2 ματσάκια γλιστρίδας (παίρνουμε τα άνθη και αφαιρούμε τα κοτσάνια)
3 αυγά
3 φέτες Πάριζα κομμένες σε κύβους (ή όσες μας έχουν περισσέψει)
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα δυόσμο ξερό

Για την εκτέλεση
 Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα, το σαλάμι και την γλιστρίδα. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει το αυγό. Αποσύρουμε απο την φωτιά και το σερβίρουμε σε ένα πιάτο. Απο πάνω πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο δυόσμο.

Καλή μας όρεξη!!! 



  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

0 Σχόλια

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!