Πίτσα Σπέσιαλ - Σπιτική

By Το Φαγητό της Μαμάς - Τρίτη, Αυγούστου 22, 2017

 Η πίτσα είναι φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδική. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική. Η καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η καναδική υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.

Το έδεσμα έχει ιταλική προέλευση και η λέξη εμφανίστηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη. Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (σπαγγέτι) θεωρείται κατ'εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους.



Εγώ σήμερα, θα σας δείξω μια μίξη ιταλικής με καναδική! Δηλαδή μεγάλη σε μέγεθος αλλά με λεπτή ζύμη! Η συνταγή είναι απλή και εύκολη και στο τέλος νοστιμότατη!

Υλικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1κσ βούτυρο
150ml νερό σε μπρίκι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 1/2 κιλό περίπου)
λίγο βούτυρο για το άλειμα του ταψιού
400gr Gouda τριμμένη
5 φέτες μπέικον κομμένες σε μεσαία κομμάτια
100gr μανιτάρια σε κονσέρβα
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κσ ρίγανη
2 πιπερίες πράσινες κέρατο κομμένες σε ροδέλες

Για την εκτέλεση
 Σε ένα μπρίκι βάζουμε 150ml νερό, 1 κσ βούτυρο και ρίχνουμε την μαγιά. Το τοποθετούμε στο σε δυνατή φωτιά και με το χέρι μας λιώνουμε το βούτυρο και την μαγιά. Μόλις χλιαρύνει, το αποσύρουμε απο το μάτι και αν δεν έχουν διαλυθεί ακόμα, συνεχίζουμε να τα δυαλύουμε με το χέρι μας χωρίς να έχουμε το μπρίκι στο μάτι. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο τάπερ. Αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε το αλεύρι και να πλάθουμε μέχρι να γίνει λίγο σφιχτό και να μην κολλάει στα χέρια μας. Το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα, το σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε για 45' μέσα σε κουβέρτες να φουσκώσει.


 Όταν περάσει ο χρόνος, παίρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε καλά. Παίρνουμε το ζυμάρι μας που έχει φουσκώσει και το ρίχνουμε επάνω. Σιγά σιγά, αρχίζουμε να το απλώνουμε στο ταψί και στο τέλος το πατάμε με την παλάμη μας για να το κάνουμε ίσιο (όσο γίνεται φυσικά). Το αφήνουμε 5' να πάρει ένα ελαφρύ φούσκωμα ακόμη και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα. 


Αφου την απλώσουμε καλά, πασπαλίζουμε με ρίγανη. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πιπεριά (κρατάμε μια χούφτα) και τα μανιτάρια και απο πάνω ρίχνουμε τα 2/3 απο το κασσέρι που έχουμε. Βάζουμε το μπέικον με ατ πιπέρια που κρατήσαμε και ρίχνουμε και το υπόλοιπο κασσέρι. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20-25'. Μόλις πάρει χρώμα είναι έτοιμη.

Καλή μας όρεξη!!!

  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/8/17 8:20 μ.μ.

    Την έφτιαξα σήμερα το μεσημέρι.Πραγματικά πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη.Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!