Τυρόπιτα με ντομάτα

By Το Φαγητό της Μαμάς - Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Πολύ νόστιμη, για κάθε πρίσταση, με τραγανό φύλλο, εύκολο στην παρασκευή του. Θα την λατερέψουν μικροί και μεγάλοι! Για να δούμε την συνταγή...





Υλικά
Για την γέμιση
400gr φέτα
1 αυγό
4 κσ γάλα πλήρες αγελαδινό
1 κγ γιαούρτι αγελαδινό
1 μικρή ντομάτα κομμένη σε φέτες
πιπέρι μαύρο


Για το φύλλο
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κσ ξύδι
2 κσ ελαιόλαδο
1 κγ αλάτι
1 αυγό
2 κσ γάλα πλήρες αγελαδινό
αλεύρι για το άνοιγμα 
4 κσ ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα
200ml ζεστό νερό

Για την εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο πιάτο, τρίβουμε με το χέρι μας το τυρί και μετά το πατάμε με ένα πιρούνι για να λιώσει καλά. Ρίχνουμε το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα. 
Κόβουμε και την ντομάτα σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη να κάνουμε το φύλλο μας.

Σε ένα μεγάλο τάπερ ρίχνουμε τα 300gr απο το αλεύρι και μετά βάζουμε το ξύδι, τα λάδι, το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζνουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν το ζυμώσουμε καλά, το κόβουμε σε μπαλίτσες(αυτή η δοσολογία βγάζει 8 μπάλες-φύλλα). 
Τις ζυμώνουμε λίγο, μεμονωμένα την κάθε μία και τις αφήνουμε 10' να ξεκουραστούν. Σε ένα μπρίκι βάζουμε 4 κσ ελαιόλαδο και το βάζουμε στην φωτιά να ζεσταθεί λίγο. Έπειτα παίρνουμε το ταψί μας και με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο ζεστό ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας. 

Όταν βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί, δεν το αλείφουμε απο πάνω με το λάδι αλλα με το πινέλο το τινάζουμε να πέσει σε σταγόνες και μετά βάζουμε το επόμενο φύλλο απο πάνω. 
Όταν βάλουμε τα πρώτα 3 φύλλα, ρίχνουμε απο πάνω την μισή γέμιση και απλώνουμε την ντομάτα. Έπειτα βάζουμε άλλα 2 φύλλα και απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση. Τέλος βάζουμε τα 3 τελευταία φύλα. Σε ένα φλυτζανάκι βάζουμε λίγο νεράκι και με το δάχτυλό μας μουσκεύουμε πολύ λίγο, γύρο γύρο να κλείσουν τα φύλα μεταξύ τους και τα πατάμε με ένα πιρουνάκι.
Έπειτα κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια. Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε το αυγό και το χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε και το γάλα, ανακατεύουμε να γίνουν ένα και τα ρίχνουμε επάνω στην πίτα μας.
 Την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Όταν ροδίσει απο πάνω είναι έτοιμη.


Καλή μας όρεξη!!!


*Όταν χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μπάλες, προσέχουμε την μια μπάλα να την κάνουμε ποιό μεγάλη και να την αφήσουμε τελευταία. Θα είναι το πρώτο φύλλο της πίτας μας πάνω πάνω και όταν το ανοίξουμε θα πρέπει να είναι λίγο ποιό χοντρό απο τα υπόλοιπα.
*Στο τέλος, όταν είναι να ρίξουμε απο πάνω το αυγό με το γάλα, δεν θα το αλείψουμε στα φύλλα μας, αλλα θα το ρίξουμε ομοιόμορφα με το μπόλ και θα γυρνάμε το ταψί με κλίσεις για να κυλήσει παντού.
*Αν κατά το άνοιγμα το φύλλο μας σκιστεί δεν μας πειράζει, το βάζουμε ως έχει και όταν βάλουμε τα άλλα φύλλα δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

0 Σχόλια

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!