Πως να ξεπαγώσουμε σωστά τα τρόφιμά μας

By Unknown - Τετάρτη, Ιουλίου 12, 2017Πόσες φορές το φαγητό που θέλουμε να μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα, περιέχει ένα υλικό που έχουμε στην κατάψυξη; Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε τους ποιο ασφαλής τρόπους να ξεπαγώσουμε τρόφιμα που έχουμε καταψύξει.


-Το κρέας


Συνήθως όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ παίρνουμε παραπάνω ποσότητα κρέατος και το υπόλοιπο το αποθηκεύουμε στην κατάψυξή μας. Ο ποιο γρήγορος τρόπος για να το ξεπαγώσουμε είναι το ζεστό νερό. Δεν είναι όμως και τόσο ασφαλής, γιατί με το να βάζουμε το κρέας σε ζεστό νερό, μπορεί να προκαλέσουμε τον βρασμό του και να του αλλοιώσουμε την γεύση καθώς και να καταστρέψουμε τα θρεπτικά του συστατικά. 

Ένας άλλος τρόπος που χρησιμοποιούμε, είναι να το αφήνουμε όλο το βράδυ έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης είναι λάθος όμως, γιατί υπάρχουν πολλά βακτήρια που παραμονεύουν και μπορεί να μας μολύνουν το κρέας.


Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι η απόψυξη στην ψύξη. Απαιτεί φυσικά πολύ χρόνο, ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες κρέατος, αλλά είναι ο ποιο ασφαλής. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν θα το βγάλουμε από την κατάψυξη, είναι να ψάξουμε για τυχόν αλλοιώσεις στην συσκευασία, την όψη και την μυρωδιά. Αφού βεβαιωθούμε ότι όλα τα παραπάνω είναι εντάξει, το τοποθετούμε σε θερμοκρασία 2-4,5ºC με ένα πιάτο ή μικρό δίσκο από κάτω, ώστε να μην στάξουν τα υγρά του πάνω σε άλλα τρόφιμα. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, διότι τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία.


Αν πάλι βιαζόμαστε πολύ, ένας άλλος ασφαλής τρόπος, είναι να το ξεπαγώσουμε σε κρύο νερό, καλά κλεισμένο με μια σακούλα ώστε να μην πάρει υγρά. Πρέπει όμως να το αλλάζουμε κάθε 30’ για να παίρνει θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του κρέατος.

Όποια διαδικασία και αν εκτελούμε, είναι σωστό να γνωρίζουμε ότι για κάθε ½ κιλό κρέατος αντιστοιχούν 5 ώρες για να ξεπαγώσει.-Τα λαχανικά


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλες οι νοικοκυρές καταψύχουμε τα λαχανικά μας για να τα έχουμε όταν θα είναι εκτός εποχής. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε και πως μπορούμε να τα ξεπαγώσουμε σωστά και υγιεινά.


Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος λοιπόν να ξεπαγώσουν είναι να τα μαγειρέψουμε κατευθείαν. Τα λαχανικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα βάζουμε σε ζεστό ή κρύο νερό, ή να τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν, γιατί έτσι βοηθάμε τα βακτήρια να αναπτυχθούν και μπορεί όταν τα φάμε να έχουν μια έντονη μυρωδιά μούχλας, η οποία φυσικά θα αντιπροσωπεύει και την κατάσταση στην οποία τα φέραμε άθελά μας. Όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, εκείνη την στιγμή θα τα βγάλουμε από την κατάψυξη και θα τα ρίξουμε στο φαγητό μας. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πως μπορούμε να καταψύξουμε τα λαχανικά μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι έτοιμα για χρήση όταν θα τα χρειαστούμε.-Το ψάρι


Στο ψάρι ισχύει η ίδια διαδικασία με το κρέας. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να μείνει στο ψυγείο, ή να βυθιστεί σε κρύο νερό. Για κάθε 1 κιλό απαιτούνται 1-2 ώρες να αποψυχθεί.
Παρακάτω, μπορούμε να δούμε έναν ενδεικτικό πίνακα σχετικά με το πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να καταψύξουμε το κάθε τρόφιμο χωρίς να αλλοιωθεί.  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

0 Σχόλια

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!