19 Τυριά που παράγονται σην χώρα μας

By Unknown - Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2017


Το τυρί είναι τροφή που παρασκευάζεται από το γάλα, με την επίδραση ουσιών, οι οποίες δρουν φυραματικά. Υπάρχουν διάφορα είδη τυριών (σκληρά, μαλακά κλπ.), με γνωστότερα ελληνικά τη φέτα ,τη γραβιέρα, το μανούρι, το κασέρι και άλλα.Το τυρί είναι πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς στα συστατικά του συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες, το ασβέστιο, το λίπος, η λακτόζη, η καζεΐνη, υδατάνθρακες, σάκχαρα και πρωτεΐνες. Τα ίδια συστατικά έχει και το γάλα, από το οποίο παράγεται. Το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει πολύ μικρότερο όγκο από το γάλα και συνέπεια αυτού είναι να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Κάποια τυριά, έχουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), ενώ κάποια άλλα όχι. Εγω βρήκα 19 Ελληνικά τυριά που αξίζει να τα δοκιμάσουμε!ΦΕΤΑ
 

Η φέτα είναι μαλακό λευκό, τυρί, που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη το λιγότερο για δύο μήνες. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και της Μυτιλήνης.
Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικό λευκό χρώμα. Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προϊόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές.
Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι, ενώ χρησιμοποιείται στη χωριάτικη σαλάτα και σε τυρόπιτες. Η μέση σύστασή της είναι, υγρασία 52,9%, λίπος 26,2%, πρωτεΐνες 16,7%, αλάτι 2,9% και pH 4,4.

ΣΦΕΛΑ - ΦΕΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
 

Η νότια Πελοπόννησος, και συγκεκριμένα η Μεσσηνία και η Λακωνία, είναι τόπος παραγωγής ενός μοναδικού τυριού, με δυνατή προσωπικότητα. Πρόκειται για τη σφέλα, που τη λένε και «τυρί της φωτιάς», εξαιτίας της πιπεράτης και δυνατής γεύσης της. Η σφέλα έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Πρόκειται για ημίσκληρο τυρί, το οποίο ωριμάζει σε άλμη, έως ότου αποκτήσει το χαρακτηριστικό λευκοκίτρινο χρώμα του. Το σώμα της σφέλας είναι γεμάτο μικρές οπές, που δημιουργούνται κατά τη ζύμωση. Παρασκευάζεται από ατόφιο πρόβιο ή αιγοπρόβιο γάλα και είναι στην ουσία μια παραλλαγή της γνωστής φέτας. Ο τρόπος τεμαχισμού της τυρόμαζας σε μικρές λωρίδες είναι και ο λόγος που έχει αυτό το εύηχο όνομα, μιας και «σφέλα» είναι η λωρίδα.
Η παρασκευή της σφέλας, όπως γίνεται σήμερα, ακολουθεί μια βαθύτατη παράδοση. Κάθε ποιμενική οικογένεια είχε τα δικά της, ιδιαίτερα μυστικά, που εξασφάλιζαν μοναδική γεύση και ποιότητα. Η σφέλα έχει αγαπηθεί πολύ από τους σύγχρονους γαστρονόμους. Το εξαιρετικό της άρωμα, χαρακτηριστικό και έντονο, δίνει ξεχωριστή προσωπικότητα σε μια ποικιλία πιάτων. Προσφέρεται αυτόνομα, ως ορεκτικό, ψητή στα κάρβουνα, αλλά συμμετέχει και σε συνταγές υψηλών απαιτήσεων, συνοδεύοντας εκλεκτά κρεατικά ή έντονα λαχανικά όπως η μελιτζάνα.

ΤΕΛΕΜΕΣ
 

Ο τελεμές είναι ένα μαλακό τυρί που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη μέχρι την κατανάλωση του. Παρασκεύαζεται απο πρόβειο , αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα ή απο μίγματα αυτών. Την καλύτερη ποιότητα τη δίνει το πρόβειο γάλα.
Το κατσικίσιο γάλα δίνει σκληρότερο τυρί ενώ το τυρί που φτιάχνεται απο αγελαδινό γάλα εχει κιτρινωπό χρώμα. Άν και ο τελεμές έχει πολλές ομοιότητες με την φέτα εντούτοις, διαφέρει απο αυτή σε πολλές απόψεις. Οι πιο σημαντικες διαφορές στην τεχνολογία τους είναι ο τρόπος στραγγίσματος και αλατίσματος του πήγματος. Στην περίπτωση της φέτας, η στράγγιση του πήγματος είναι αποτέλεσμα της βαρύτητας ενω το αλάτισμα γίνεται με χονδρόκοκκο αλάτι που προστίθεται στην επιφάνεια του τυριού τις πρώτες ημέρες απο της Παρασκευής του. Στην περίπτωση του τελεμέ , η στράγγιση επιτυγχάνεται με την εφαρμογή πίεσης ενώ το αλάτισμα γινεται με εμβάπτιση του τυριού σε πυκνή άλμη για μερικές ώρες αμέσως μετά την στράγγιση του. Η φέτα έχει πάντα φυσικό λευκό χρώμα αποτέλεσμα του είδους του γάλακτος απο το οποιο παρασκευάζεται , πρόβειο ή αιγοπρόβειο  που απο την φύση τους έχουν λευκό χρώμα. Στην περίπτωση που έχει κιτρινωπό χρώμα προστίθενται στο γάλα της τυροκόμησης , λευκαντικά πρόσθετα οπως είναι η χλωροφύλλη για να αποκτήσει το τυρί χρωμα λευκό. Η καλύτερη ποιότητα τελεμέ λαμβάνεται όταν τυροκομείται πρόβειο γάλα. Το αλάτισμα του τελεμέ στην άλμη αμέσως μετά την πίεση του πηγματος, καθιστά το τυρί ανθεκτικότερο στην διόγκωση σε περιόδους που η θερμοκρασία είναι υψηλή και το γάλα έχει αυξημένη οξύτητα. Ο τελεμές φαίνεται οτι προέρχεται απο την Ρουμανία απο όπου μετά διαδόθηκε και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα , το τυρί αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές του αιώνα μας ,απο Ελληνες πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας . Στην συνέχεια έγιναν ορισμένες τροποποιησεις ωστε να προσαρμοσθεί στις ελληνικες συνθήκες.
 

ΤΟΥΛΟΥΜΟΤΥΡΙ
 

Είναι σκληρό τυρί που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα,έχει πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα.Είναι τυρί με ρίζες από μικρά Ασία, που έχει διδαχθεί σε μας από μικρασιάτες που έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή.Το τυρί αυτό ωριμάζει μέσα σε προβιά ζώου που χρησιμοποιείτε μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία απολύμανσης και συντήρησης. Κάποτε αυτός ήταν ο τρόπος συντήρησης και ωρίμανσης μέσα σε σπηλιές λόγω του ότι δεν υπήρχαν ψυγεία. Ωριμάζει σε αναποδογυρισμένα τομάρια ζώων μετά από κάποια κατεργασία απολύμανσης (τρεις μήνες στο αλάτι για να ψηθεί να μην μαδάει)και κουρέματος που έχουν υποστεί για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα , οι τρίχες είναι από την εσωτερική πλευρά και ακουμπούν το τυρί, αφού το τυρί μπεί μέσα ο ασκός δένεται αλατίζετε εξωτερικά και ωριμάζει μέσα σε δροσερό και ελαφρός αεριζόμενο χώρο για περίπου 3 μήνες μετά μπορεί να καταναλωθεί.
Αυτή η παραμονή του μέσα στον ασκό του προσδίδει το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση .
Αποτελεί συνοδευτικό στη ρακί, με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε  υπέροχο σαγανάκι και για τους λάτρεις τις πικάντικης γεύσεις τριμμένο σαν συνοδευτικό σε μακαρονάδες , μέσα σε σαλάτες , σε συνδυασμό με άλλα τυριά για την παρασκευή πίτσας, παϊνερλί κ.α.
 

ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ
 

Μαλακό τυρί , σε σχήμα κυλινδρικό με χαρακτηριστική ανάγλυφη υφή, που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη και το οποίο παράγεται παραδοσιακά από γάλα  πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο σε  αναλογία που δεν υπερβαίνει το 30%.  Έχει γεύση λιπόλυσης, ευχάριστη ελαφρά όξινη και πλούσιο άρωμα.  Έχει μέγιστη υγρασία 56% κατά βάρος και  ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 43% κατά βάρος.
 

ΚΑΤΙΚΙ
 

Το Κατίκι Δομοκού είναι κρεμώδες τυρί λευκού χρώματος, με γεύση ελαφρά ξινή και αλμυρή και ξεχωριστό άρωμα. Δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα και σερβίρεται με κουτάλι. Κατασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή μίγμα αυτού με πρόβειο. Χρησιμοποίειται πλέον σε πάρα πολλές συνταγές και μπορείτε να το βρείτε, εκτός της περιοχής Δομοκού, σε εμπορικά καταστήματα με είδη διατροφής αλλά και σε Super Market καθώς ήδη το προϊον έχει προωθηθεί από μεγάλες εταιρείες στο χώρο της διατροφής.
 

ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ
 

Με πυκνή και βελούδινη υφή και χαμηλά λιπαρά (13%) θυμίζει ένα συνδυασμό από γιαούρτι, κρέμα και βούτυρο μαζί. Έχει μεστή, γεμάτη γεύση και απαλή επίγευση, που αναδεικνύει το κατσικίσιο γάλα. Μπορούμε να το απολάυσουμε με πίτες, σούπες, κρεατικά, λαχανικά και αυγά ή γλυκά.

ΣΙΤΑΚΑ
 

Η σιτάκα είναι ένα ιδιαίτερο τυρί με πολύ μακρά παράδοση σε νησιά σαν την Κάσο και την Κάρπαθο. Είναι μαλακό, αλοιφώδες, με νόστιμη δυνατή γεύση που μαρτυράει το "ψήσιμό" της.Στην Κάσο την έφτιαχναν παραδοσιακά από πρόβειο γάλα (ή κατσικίσιο, ανάλογα με την εποχή) το οποίο αφηνόταν να ζυμωθεί και να ξινίσει ελαφρά, κατόπιν αλατιζόταν και έμπαινε σε μεγάλο καζάνι. Εκεί, ο τυροκόμος το ανακάτευε με ξύλινο ειδικό ραβδί επί 7-8 ώρες επάνω σε φωτιά από ξύλα, μέχρι να αφυδατωθεί και να μείνει μια κοκκώδης κρέμα. Ήθελε τέχνη για να μην παραψηθεί και να αποκτήσει σωστή υφή. Από 50 κιλά γάλα έβγαζες 10 κιλά σιτάκα… Στην εποχή μας τα πράγματα φυσικά απλοποιήθηκαν και η σιτάκα παράγεται με την ίδια πρώτη ύλη αλλά με μηχανικά μέσα. Στο τυροκομείο Κάσος, ο Ιωάννης Βοναπάρτης, κτηνοτρόφος ο ίδιος, έμαθε την τέχνη από την οικογένειά του και χρησιμοποιεί γάλα από τα δικά του πρόβατα και άλλων κτηνοτρόφων του νησιού. Το γάλα δεν "ζυμώνεται" όσο παλιά, γεγονός που κάνει τη σιτάκα να έχει πιο ήπια γεύση. Η σιτάκα τρώγεται και στο ψωμί, αλλά η πιο συνηθισμένη χρήση της είναι στις περίφημες μακαρούνες της Κάσου, που μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε με ένα κοντό ζυμαρικό, έστω και μη χειροποίητο: η σιτάκα αραιώνεται με λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά και ανακατεύεται με αυτά.

ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ
 

Είναι το μαλακό τυρί τυρογάλακτος, με όξινη έως υπόξινη γεύση, αλοιφώδες, με κόκκους στη μάζα του, χρώματος λευκού, χωρίς σχήμα, οπές και εξωτερικό περίβλημα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχή παραγωγής την Κρήτη.
 ΠΗΚΤΟΓΑΛΟ
 

Ένα τυρί από το νομό Χανίων της Κρήτης που παρασκευάζεται από νωπό, μη παστεριωμένο, πρόβειο η μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος. Έχει απαλή, κρεμώδη υφή και μοιάζει οπτικά με το cottage ή το κατίκι Δομοκού. Η γεύση του είναι ελαφρά υπόξινη με έντονο άρωμα. Το πηχτόγαλο μπαίνει στην κρητική σαλάτα, στον ντάκο και σε διάφορα άλλα κρητικά εδέσματα όπως στα καλτσούνια, στο μπουρέκι ή στην κρεατότουρτα. Επίσης, σερβίρεται και τρώγεται άνετα και σκέτο αφού πρώτα γαρνιριστεί με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές.
 

ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ
 

H κοπανιστή, το πικάντικο και πιπεράτο τυρί της ζύμωσης, έγινε ο πιο χαρακτηριστικός μεζές της Μυκόνου.
Μαλακό λευκό τυρί της άλμης, με έντονη πικάντικη και πιπεράτη γεύση και χρώμα κρεμώδες, λευκό έως ανοικτό κεραμιδί, παράγεται στις Κυκλάδες (Τήνο, Σύρο, Μύκονο) από γάλα αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή μείγματά τους και έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ Κυκλάδων.
Παραγωγικά η κοπανιστή γίνεται ως εξής: Στην αρχή ανακατεύεται καλά το χλιαρό γάλα σ’ ένα καζάνι με την ανάλογη πυτιά. Μετά από 24 ώρες ανάπαυσης έχουμε το ξινόγαλο, μια υδαρή μάζα, σαν νερουλό γιαούρτι, αλλά με πιο ξινή γεύση. Στη δεύτερη φάση τοποθετείται το ξινόγαλο σ’ ένα τουλπάνι για να στραγγίσει. Το στράγγισμα δεν βαστά πάνω από 24 ώρες κι έτσι παράγεται η τυροβολιά.
 

ΓΑΛΟΤΥΡΙ
 

Το γαλοτύρι παράγεται από πολύ λιπαρό πρόβειο γάλα (ορισμένοι βάζουν και λίγο κατσικίσιο). Το πολύ λιπαρό γάλα προέρχεται από το άρμεγμα στα τελειώματά του, δηλαδή 4-5 μήνες αφότου έχει γεννήσει το ζώο. Αν θεωρήσουμε ότι οι προβατίνες γεννάνε συνήθως το Μάρτιο, κατά τα τέλη Αυγούστου το άρμεγμα γίνεται ανά δύο μέρες, καθώς το γάλα του ζώου όσο πάει λιγοστεύει. Εκείνο είναι το λιπαρότερο γάλα.
Αφότου βραστεί (σε κατσαρόλα με γάλα μέσα σε κατσαρόλα με βραστό νερό, για να μην πετσιάζει το γάλα), προστίθεται αλάτι και αφήνεται σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία 18-20 βαθμούς σκεπασμένο. Κάθε μέρα πρέπει να ανακατεύεται για να μη σβωλιάζει, καθώς στο τέλος πρέπει να αποκτήσει πηχτή κρεμώδη υφή.
Το γαλοτύρι είναι τυροκομικό προϊόν που δεν κατατάσσεται ούτε στα τυριά ούτε στα γιαούρτια. Δεν χρειάζεται μαγιά. Η χημική του σύσταση είναι: ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος 40% (ξηρό βάρος), μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 75 % και ph 4 - 4,5.

ΑΝΘΟΤΥΡΟ
 

Παρασκευάζεται σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, στα Επτάνησα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Προέρχεται από τυρόγαλα ενός άλλου τυριού, με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος και καμιά φορά κρέμας γάλακτος. Υπάρχουν δύο τύποι ανθότυρου. Το φρέσκο και το ξηρό ή Ανθότυρος. Το φρέσκο, με κρεμώδη υφή, είναι λευκό και μαλακό, με ελάχιστο αλάτι και χωρίς «επιδερμίδα». Διαφέρει από τη μυζήθρα. Είναι πιο ώριμο και πιο παχύ τυρί, γιατί γίνεται με τυρόγαλο που προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα.
Το αποξηραμένο ανθότυρο είναι πιο αλμυρό, κατάλληλο να τριφτεί και να νοστιμίσει ζυμαρικά και πίτες. Στην Κρήτη φτιάχνουν ένα εξαιρετικό ανθότυρο. Ελαφρώς αλατισμένο και ωριμασμένο 1-2 μήνες είναι αρκετά πικάντικο και τρώγεται σαν ορεκτικό. Τότε αποκτά και «επιδερμίδα». Πολλοί παραγωγοί, μάλιστα, όταν ωριμάσει καλά, το διατηρούν μέσα σε ελαιόλαδο. Η γεύση του μεταμορφώνεται και γίνεται ένα πιπεράτο τυρί.

ΜΑΝΟΥΡΙ
 

Το Μανούρι είναι τυρί τυρογάλακτος, που παράγεται παραδοσιακά σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή μίγματος αυτών, στο οποίο μπορεί να προστεθεί πρόβειο ή γίδινο γάλα ή κρέμα τους.
Στην αυθεντική εκδοχή του, προέρχεται από το τυρόγαλα που μαζεύεται από την κορυφή του καζανιού, όταν το γάλα που βράζει για το τυρί φτάσει στους 74ο C.
θεωρείται το υψηλότερης ποιότητας τυρί από τυρόγαλα και διατίθεται στην κατανάλωση σε νωπή κατάσταση.
Τρώγεται φρέσκο σαν επιτραπέζιο τυρί και μπορεί να συνοδευτεί από μέλι και ξηρούς καρπούς. Αν παλαιωθεί σκληραίνει και είναι ιδανικό για Μακαρονάδες.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ
 

Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας. Είναι σχετικά πρόσφατο απόκτημα στην ποικιλία των ελληνικών τυριών, αφού παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 20ό αιώνα, στην Πελοπόννησο, και γρήγορα διαδόθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, όπου δημιούργησαν εξαιρετικές γραβιέρες από πρόβειο γάλα.
Ωστόσο οι Κυκλάδες (κυρίως η Νάξος και ακολούθως η Τήνος και η Πάρος) είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου η γραβιέρα παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.
Η Ναξιώτικη γραβιέρα είναι ένα σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα, και αρκετές διάσπαρτες οπές. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια, συνήθως δέκα κιλών, με επιδερμίδα λεπτή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση. Είναι γλυκό τυρί, με γεμάτη, πλούσια γεύση, με εντονότερο το άρωμα του βουτύρου και του γάλακτος και ελαφρύτερο του καρυδιού και του αμυγδάλου. Έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και παράγεται από γάλα αγελαδινό ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο και κατσικίσιο, σε αναλογία 80% προς 20%.
Στην Νάξο, οι σπουδαιότεροι παραγωγοί της γραβιέρας (ΠΟΠ) είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η Τυροκομική Νάξου (Κουφόπουλος), το τυροκομείο του Πιτταρά και το τυροκομείο Μπαμπούνη.
 

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ
 

Το κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγμα αυτών, στις περιοχές Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, νησιών Ιονίου και Κυκλάδων.
Θεωρείται το παλαιότερο από τα σκληρά τυριά της Ελλάδας. Έχει αλμυρή και πικάντικη γεύση και ευχάριστο άρωμα που επιτυγχάνεται μετά από ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών. Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο, σε τυρόπιτες και σαν «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί). Η μέση σύστασή του είναι, υγρασία 36,3%, λίπος 28,8%, πρωτεΐνες 26,6%, αλάτι 3,9% και pH 5,1.
 

ΛΑΔΟΤΥΡΙ
 

To Λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη, από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο.
Το γνήσιο λαδοτύρι έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο και είναι τυρί μεστής γεύσης και εντόνου αρώματος.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού Λαδοτυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο, τουλάχιστον για 3 μήνες, για το λόγο αυτό ονομάζεται «λαδοτύρι».
Είναι πιπεράτο τυρί, έχει δριμεία και αλμυρή γεύση και σκληρή υφή και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο.
Η μέση σύστασή του είναι, υγρασία 33,6%, λίπος 31,6%, πρωτεΐνες 27%, αλάτι 2,7% και pH 5,3.
 

ΦΑΡΜΑΕΛΛΑ ΠΑΡΝΑΣΟΥ
 

Η Φορμαέλλα Παρνασσού είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγματα αυτών, στην περιοχή της Αράχωβας Παρνασσού.
Είναι σκληρό τυρί με πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί μετά από ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών, ή φρέσκο σαν «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί).
Η μέση σύσταση της Φορμαέλλας Παρνασσού είναι, υγρασία 34,6%, λίπος 32,9%, πρωτεΐνη 27,7% και αλάτι 2,1%.
Χαλούμι
Παραδοσιακό τυρί της Κύπρου διαδεδομένο και στη Συρία, Παλαιστίνη και Αίγυπτο. Παράγεται στο νησί για αιώνες. Ημίσκληρο τυρί, κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος ή εξ’ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα με προσθήκη πυτιάς και θέρμανση. Μετά το πήξιμο η τυρόμαζα πιέζεται για να αποβάλει τα υγρά της και να πάρει σχήμα, κατόπι τοποθετείται πάλι στο τυρόγαλο της από το οποίο έχει αφαιρεθεί η Αναρή και προστεθεί αλάτι και βράζει για 20 λεπτά ώστε το χαλούμι να αποκτήσει τη χαρακτηριστική του ελαστικότητα. Απλώνεται σε τραπέζια να στεγνώσει και αφού αλατίζεται προστίθεται δυόσμος. Τελικά τα κομμάτια τοποθετούνται σε δοχεία σκεπασμένα με άλμη από βρασμένο τυρόγαλο και ζυμώνονται για ένα μήνα.

ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ
 

Το Μετσοβόνε είναι παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό καπνιστό τυρί τύπου «πάστα φιλάτα», με ένα παλ κίτρινο χρώμα καπνισμένο και φτιαγμένο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας. Έχει σχήμα κυλίνδρου και τρώγεται αυτούσιο ή στην σχάρα.
Παράγεται στην περιοχή του Μετσόβου (Ηπείρου), από όπου προέρχεται και το όνομα του.
Είναι εξαιρετικής ποιότητας επιτραπέζιο τυρί. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή μίγματα του αγελαδινού γάλακτος με μικρές ποσότητες πρόβειου ή κατσικίσιου. Ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες.
Η μέση σύστασή του είναι, υγρασία 41,8%, λίπος 25,9%, πρωτεΐνη 26,8%, αλάτι 2,8% και pH 5,5.


  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

0 Σχόλια

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!