Κρέπες με Nutella, Μπισκότο και Μπανάνα - Το Φαγητό της Μαμάς

Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017

Κρέπες με Nutella, Μπισκότο και Μπανάνα

Κρέπα. Μία από τις νοστιμότερες ανακαλύψεις της γαλλικής κουζίνας, έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως το απόλυτο street food έπειτα από ξενύχτι και όχι μόνο! Αλμυρή ή γλυκιά με συνδυασμούς γεύσεων και γέμισης που περιορίζονται μόνο από την φαντασία μας, η κρέπα τρώγεται παντού και πάντα χωρίς να τη βαριέσαι ποτέ! Κάτι σαν το σουβλάκι!

Η ιστορία της κρέπας, σύμφωνα με το γαλλικό μύθο, θέλει τη δούκισσα Άννα της Βρετάνης  να χάθηκε κάποτε στο δάσος. Οι καλικάντζαροι την περιμάζεψαν και για να την περιποιηθούν, της έφτιαξαν κρέπες από φαγόπυρο (μαύρο σιτάρι που μετέφεραν τότε οι σταυροφόροι από την Ανατολή). Η δούκισσα που για πρώτη φορά στη ζωή της δοκίμαζε κρέπες, ξετρελάθηκε με τη γεύση τους και όταν επέστρεψε στο παλάτι έδωσε οδηγίες στους μάγειρες να μάθουν να φτιάχνουν κρέπες. Εκείνοι βελτίωσαν ακόμα περισσότερο τη γεύση και κάπως έτσι η κρέπα άρχισε να διαδίδεται και εκτός παλατιού...

Η λέξη κρέπα, είναι γαλλικής προελεύσεως, και έχει τις ρίζες της στην Λατινική “crispa” που σημαίνει κατσαρή. Οι κρέπες στην Βρετάνη (βορειοδυτικά της Γαλλίας) ήταν το παραδοσιακό γλυκό στην γιορτή της Υπαπαντής. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κρέπες φτιάχνονταν πολύ μεγάλες και υπερβολικά λεπτές και καθώς τις γύριζαν στον αέρα κρατούσαν ένα νόμισμα και έκαναν μια ευχή. Αν η κρέπα προσγειώνονταν ομαλά στο τηγάνι η ευχή θα έβγαινε αληθινή! Ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος τότε ήταν να τις τυλίγουν σε ρολό πασπαλισμένες με ζάχαρη.


 Μία από τις πιο γνωστές κλασσικές συνταγές κρέπας στη Γαλλία είναι η crepe Suzette. Η ζύμη της εκτός από τα βασικά συστατικά, αλεύρι, αυγά, γάλα, βούτυρο και αλάτι, περιλαμβάνει ξύσματα από φλούδα πορτοκαλιού και λικέρ (συνήθως Grand Marnier).

Η κρέπα είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο με δεκάδες παραλλαγές. Στο Μεξικό τη συναντάμε ως tortilla, στην Ιταλία ως crespella, στην Κίνα ως mandarin pancake, στην Ινδία ως dosa και στη Ρωσία ως blinchki. Το μόνο βέβαιο είναι πως όπου και αν την έχουμε δοκιμάσει είναι το ίδιο απολαυστική! 


Παρακάτω θα σας δείξω όμως, την βασική συνταγή για κρέπες, πεντανόστιμες και αφράτες, συνοδευόμενες απο Nutella, μπισκότα ΜΙΡΑΝΤΑ, μπανάνα και σιρόπι καραμέλας! Για να δούμε..



 


Υλικά
1 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 φλ γάλα
2 αυγά
2 κσ βούτυρο λιωμένο
1/4 κγ αλάτι
1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες 
5-6 κσ Nutella
σιρόπι καραμέλας

Για την εκτέλεση
Ρίχνουμε τα αυγά σε ένα μέτριο μπόλ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και 7κσ απο το αλεύρι μας. Το σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε 30' να φουσκώσει. Έπειτα, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να δυαλυθούν. 


Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε 1/4 κσ βούτυρο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και με μια κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα. Κουνάμε το τηγάνι γύρω γύρω να απλωθεί και μόλις πάρει χρώμα, με μια σπάτουλα το γυρνάμε απο την άλλη μεριά. Μόλις πάρει και απο εκεί χρώμα, είναι έτοιμη. Το ίδιο κάνουμε και με το υπόλοιπο. Στο τέλος, τις γεμίζουμε με 1 κσ Nutella, μπανάνα, τρίβουμε το μπισκότο και τις κλείνουμε. Απο πάνω ρίχνουμε λίγο σιρόπι καραμέλα και τις σερβίρουμε.

Καλή μας όρεξη!!! 

~Tips~
* Η συνταγή βγάζει 5-6 κρέπες, σαν το μέγεθος που έφτιαξα στην φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!