Συκώτι Μοσχαριού λεμονάτο με Πατάτες - Το Φαγητό της Μαμάς

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017

Συκώτι Μοσχαριού λεμονάτο με Πατάτες

Το συκώτι είναι ένα σημαντικό όργανο και ένα δημοφιλές φαγητό σε πολλούς πολιτισμούς. Το χοιρινό, βοδινό, αρνίσιο συκώτι και το συκώτι κοτόπουλου είναι ίσως τα πιο κοινά στο τραπέζι. Ψημένο παρόμοια με άλλα κομμάτια κρέατος, μπορείτε να τρώτε το συκώτι ως κύριο πιάτο, είτε σκέτο είτε αναμιγμένο με κρεμμύδια, ή σε συνδυασμό με άλλα κρέατα. Το συκώτι είναι ένα σημαντικό μέρος κάποιων παραδοσιακών συνταγών, όπως το haggis της Σκωτίας και το τηγανιτό αρνίσιο συκώτι της Ινδίας. Μερικά αλείμματα, όπως το πατέ συκωτιού μπορούν επίσης να προσθέσουν το συκώτι στην καθημερινή σας διατροφή.

 
 Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια εξαιρετική θρεπτική τροφή. Μια μερίδα συκώτι μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε πολλές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα καθημερινά. Περιέχει φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β6, χαλκό, πρωτεΐνη, νιασίνη, φώσφορο, σελήνιο και σίδηρο. Το συκώτι αν και είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, η συγκέντρωση τόσων πολλές ευεργετικών συστατικών το καθιστά μια υγιεινή τροφή.
Παρακάτω λοιπόν, θα σας δείξω μια εύκολη συνταγή, για πεντανόστιμο συκώτι στο τηγάνι με πατάτες. Για να δουμε..

Υλικά
500gr συκώτι μοσχαριού
χυμό απο 1/2 λεμόνι
1 κσ μουστάρδα
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
2 κγ ρίγανη 
πατάτες

Για την εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το συκώτι και το στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το λάδι να κάψει και μόλις είναι έτοιμο, τοποθετούμε τα κομμάτια. Μόλις τα ρίξουμε και ενώ έχουμε μέτρια φωτιά, πασπαλίζουμε απο πάνω με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. 
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το λεμόνι με την μουστάρδα. Μετά απο 3-4' που θα έχουν πάρει χρώμα τα γυρνάμε απο την άλλη και τα αλείφουμε με ένα πινέλο, με την μουστάρδα και το λεμόνι. 


Τα αφήνουμε να γίνουν και απο τις 2 μεριές και όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε απο την φωτιά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο μαζί με το λάδι τους (αν δεν θέλουμε να είναι τόσο βαριά, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί). 


Σε ένα στραγγηστίρι καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Γεμίσουμε μια κατσαρόλα στο 1/4 με ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις πατάτες και μισοκλείνουμε το καπάκι, για να γίνουν σαν να βγήκαν απο φριτέζα.
 Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά, αν θέλουμε, μαζί με ένα εύκολο ντίπ γιαουρτιού.


Καλή μας όρεξη!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!