Τραγανό φύλλο για πίτες

By Unknown - Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Ένα πολύ τραγανό, εύκολο και γρήγορο φύλλο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε τυρόπιτα, κιμαδόπιτα, κοτόπιτα, χορτόπιτα και ότι άλλο θέλουμε να κάνουμε.


Υλικά
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κσ ξύδι
2 κσ ελαιόλαδο
1 κγ αλάτι
αλεύρι για το άνοιγμα 
4 κσ ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα
200ml ζεστό νερό  


Για την εκτέλεση
 Σε ένα μεγάλο τάπερ ρίχνουμε τα 300gr απο το αλεύρι και μετά βάζουμε το ξύδι, τα λάδι, το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. 

Όταν το ζυμώσουμε καλά, το κόβουμε σε μπαλίτσες. Τις ζυμώνουμε λίγο, μεμονωμένα την κάθε μία και τις αφήνουμε 10' να ξεκουραστούν. 

Σε ένα μπρίκι βάζουμε 4 κσ ελαιόλαδο και το βάζουμε στην φωτιά να ζεσταθεί λίγο. Έπειτα, παίρνουμε το ταψί μας και με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο ζεστό ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας.
Όταν βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί, δεν το αλείφουμε απο πάνω με το λάδι αλλα με το πινέλο το τινάζουμε να πέσει σε σταγόνες και μετά βάζουμε το επόμενο φύλλο απο πάνω. 
Όταν βάλουμε τα πρώτα 3 φύλλα, ρίχνουμε απο πάνω την μισή γέμιση που έχουμε ετοιμάσει. Έπειτα βάζουμε άλλα 2 φύλλα και απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση. Τέλος βάζουμε τα 3 τελευταία φύλα. Σε ένα φλυτζανάκι βάζουμε λίγο νεράκι και με το δάχτυλό μας μουσκεύουμε πολύ λίγο, γύρο γύρο να κλείσουν τα φύλα μεταξύ τους και τα πατάμε με ένα πιρουνάκι. *Όταν χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μπάλες, προσέχουμε την μια μπάλα να την κάνουμε ποιό μεγάλη και να την αφήσουμε τελευταία. Θα είναι το πρώτο φύλλο της πίτας μας πάνω πάνω και όταν το ανοίξουμε θα πρέπει να είναι λίγο ποιό χοντρό απο τα υπόλοιπα. 

*Αν κατά το άνοιγμα το φύλλο μας σκιστεί δεν μας πειράζει, το βάζουμε ως έχει και όταν βάλουμε τα άλλα φύλλα δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

 

  • Share:

Τι άλλο μπορεί να σου αρέσει;

0 Σχόλια

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!