Κόκορας Κρασάτος με πολύχρωμο ρύζι - Το Φαγητό της Μαμάς

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Κόκορας Κρασάτος με πολύχρωμο ρύζι

Ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που μπορεί να καλύψει όλες τις προτιμήσεις μας. Η παρακάτω συνταγή που σας δίνω, θα σας βγάλει έναν πολύ μυρωδικό κόκορα, συνοδευόμενο απο πολύχρωμο ρύζι Basmati! Ένα πιάτο που θα λατρέψουν ακόμα και τα παιδάκια μας!



Υλικά
1 κόκορας σε κομμάτια
2 κρεμμύδια μεγάλα
2 σκ σκόρδο
1 νεροπότηρο κόκκινο γλυκό κρασί
ελαιόλαδο
1/4 κγ κανέλλα
1 κγ μοσχοκάρυδο
1/2 κγ κάρρυ
αλάτι
πιπέρι
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
4 κσ σάλτσα Pumaro
100 ml νερό (1/3 του νεροπότηρου)

Για το ρύζι
1 κούπα ρύζι Basmati
1 κούπες νερό
1 καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
5 κσ αρακά κατεψυγμένο
αλάτι
πιπέρι

Για την εκτέλεση

Πλένουμε πάρα πολύ καλά τον κόκορα και τοποθετούμε τα κομμάτια του σε μια σαλατιέρα. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλλα και το κάρρυ και τα αλείφουμε με τα χέρια μας να πάνε παντού. Σε ένα πιάτο κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε λεπτές ροδέλες. Παίρνουμε την χύτρα και αφού βάλουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να τσιγαριστούν. Μετά απο 2' ρίχνουμε και τον κόκορα και σε δυνατή φωτιά και τον αφήνουμε να πάρει χρώμα, γυρνώντας τα κομμάτια και απο τις 2 μεριές. Όταν είναι έτοιμος, σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και κλείνουμε την χύτρα.


 Το αφήνουμε να μαλακώσει, σύμφωνα με τον χρόνο που μας δίνει ο κατασκευαστής ( Στην δικιά μου χύτρα για παράδειγμα, θέλει 25' στον 2ο δακτύλιο). Αφήνουμε τον κόκορα και πάμε στο ρύζι. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει και έπειτα προσθέτουμε το ρύζι, τον αρακά και το καρότο. Ανακατεύουμε καλά για 1' και ρίχνουμε το νερό. Μόλις αρχήσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε να απορροφηθούν τα υγρά(περίπου 10'). 


Μόλις είναι έτοιμο, βάζουμε μια βαμβακερή πετσέτα πάνω απο το κατσαρολάκι μας και κλείνουμε το καπάκι. Το αφήνουμε έτσι μέχρι να το σερβίρουμε ( κατα βάση πρέπει τουλάχιστον 5' να μείνει με την πετσέτα). Αφού γίνει ο κόκορας, βγάζουμε την χύτρα απο το μάτι και την ανοίγουμε με πάρα πολύ προσοχή. Ξαναβάζουμε το φαγητό σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι, για να δέσει η σάλτσα και το αφήνουμε περίπου 15'. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε με το ρύζι μας.


Καλή μας όρεξη!!!



~Tips~

*Αν δεν θέλουμε να το κάνουμε στην χύτρα, το βάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε τουλάχιστον 1 1/2 ώρα να βράσει καλά. Επείσης αντί για 100ml νερό, θα πρέπει να βάλουμε τόσο, ώστε να το σκεπάζει και θα πρέπει να το κοιτάμε ανα διαστήματα για να δούμε αν χρειάζεται να το συμπληρώσουμε.
*Όταν θέλουμε να συμπληρώνουμε νερό στο φαγητό μας, θα πρέπει να είναι βραστό ή τουλάχιστον αρκετά ζεστό, ώστε να μην σταματήσει η βράση του φαγητού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!