Γεμιστά ορφανά - Το Φαγητό της Μαμάς

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Γεμιστά ορφανά

Τα γεμιστά, είναι ένα φαγητό ιδανικό για το καλοκαίρι, καθώς όλα τα λαχανικά του είναι φρέσκα! Μπορούμε να τα κάνουμε με πράσινες πιπεριές, με κόκκινες, αλλα και με ντομάτες! Τα μαγειρεύουμε είτε με κιμά, είτε χωρίς (τα λεγόμενα ορφανά) Σημαντικό όμως είναι, οτι τα λατρεύουν και τα παιδιά μας.



Υλικά
15 πιπέρια μικρά
30 κσ ρύζι καρολίνα (Υπολογίζουμε οτι για κάθε μικρό λαχανικό θέλουμε 1,5 κσ)
3 μεγάλες ντομάτες 
3 κσ μαιντανό
2 κσ άνηθο
2 κγ δυόσμο ξερό
2 μεσαία κρεμμύδια
2 σκ σκόρδο
1/2 νεροπότηρο με ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι


Για την εκτέλεση
Πρώτα απ' όλα ξεκινάμε πλένοντας και αδειάζοντας τα λαχανικά μας, αφαιρώντας τελείως τα καπάκια(Θα τα βάλουμε στο τέλος). Όταν αδειάσουμε τις ντομάτες, το εσωτερικό τους το βάζουμε σε ένα πιάτο για να χρησιμοποιηθεί στο ρύζι. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο τάπερ και κάνουμε την γέμιση. Αρχικά πλένουμε το ρύζι μια φορά. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν. Προσοχή όμως, τα κάνουμε
 2-3 στροφές μέσα στην κατσαρόλα
 και κατευθείαν την βγάζουμε 
απο την φωτιά γιατί θα μας κολλήσει το ρύζι. Αφού έχουμε περάσει απο το moulti τον μαιντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και την ντομάτα, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ξανα ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα ρηχό ταψί και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα λαχανικά με το ρύζι.
Πρέπει να τα γεμίσουμε τόσο, ώστε να περισεύει 1 δάχτυλο τουλάχιστον, για να έχει χώρο να φουσκώσει το ρύζι. Αφού τα γεμίσουμε όλα, βάζουμε 300 gr νερό σε ένα τάπερ και ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο (περίπου 1 φλυτζανάκι) και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας και ρίχνουμε απο 2 κουταλιές στο κάθε λαχανικό. Έπειτα, τοποθετούμε τα καπάκια τους και απο πάνω περιχύνουμε με το υπόλοιπο νερό
 και λάδι που περίσσεψε στο τάπερ. 
Άν μας αρέσει να τρώμε ολόκληρα τα γεμιστά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πάνω απο τα πιπέρια και τος ντομάτες. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και όταν ζαρώσουν τα λαχανικά και πάρουν χρώμα ελέγχουμε αν έγινε το ρύζι. Τραβάμε το ταψί μας λίγο έξω απο τον φούρνο και με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγο ρύζι μέσα απο μία πιπεριά ή ντομάτα και το δοκιμάζουμε. Αν έγινε, το βγάζουμε, περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.


Καλή μας όρεξη!!!


*Αν μας περισσέψει ρύζι, μπορούμε να το ρίξουμε μέσα στο ταψί και να το σερβίρουμε με τα γεμιστά.
*Όταν τοποθετούμε τα γεμιστά στο ταψί, η καλύτερη θέση είναι πλάγια, για να βράζει το ρύζι σε όλο το μήκος του λαχανικού και να ψηθεί ομοιόμορφα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε το σχόλιό σας. Μπορείτε να πείτε την γνώμη σας, ή ακόμα και να προσθέσετε μια δικιά σας εκδοχή της συνταγής ή ενός υλικού!